EM Denen Hazine

Sekiz yıldır ağaçlarımıza, sebzelere, çiçeklere etkin mikroorganizma veriyoruz biz. Tüm araziyi yıkıyoruz nerdeyse. Hastalık ve zararlılar bahçemizi terk etti diyebilirim.Yediğimiz her şey doğal fabrika ayarlarında yani.
Etkin Mikroorganizma dediğimiz EM tescilli bir marka olduğu için daha çok yararlı bakteri, veya faydalı organizmalar denir bunun için. Aslında bu ismi kullanmamak gerekir ancak benim dilime bu şekil kazındığı için bu ismi kullanıyorum hep. İki harf ile yazmak da ayrı bir kolaylık ayrıca.
Bugün becerebildiğim kadarıyla bunun ne olduğunu, içindekileri, faydalarını ve kullanım alanlarını anlatmaya çalışacağım. Eksiklerim olabilir diye bu konuda donanımlı usta kişilerin hoş görüsüne sığındığımı da yazayım en baştan.
İki gün sonrada evde üretimi nasıl olur onu anlatmayı planlıyorum. Herkes evinde yapabilir yoğurt mayalamaktan farkı yok çünkü.
EM piyasada satışı yapılan kahverengimsi sıvı şeklinde bir bakteri kokteylidir aslında.
Japon bilim insanı Prof. Dr. Teruo Higa tarafından (Okinava kentinde ki Ryukyus Ünv.) geçen yüz yılda bulunmuş ve son yirmi yılda tarım, hayvancılık ve çevrecilik alanlarında yoğun olarak bir çok ülkede kullanılmaktadır.
Bu sıvı gübre canlıdır, çevrecidir, ekosisteme zararı dokunmaz tam tersi yararı var. Bazı ülkelerde Almanya ve Japonya gibi içilebilir gıda olarak izinleri bile var.
Aerobik ve anaerobik ortamlarda yaşayabilen bakteri gruplarından oluşmaktadır kendisi .Nedir bunlar dersek kısaca şunları yazabilirim.
***FOTOSENTEZ BAKTERİSİ (FOTOTROPİK) (yaşamlarını kendi kendilerine destekleyen canlılar bunlar.güneş ışığını ve toprak ısısını kullanarak bitkinin büyümesi için gerekli olan organik maddeleri ortamdan toplayıp bitki köküne verirler. toprak altında ki zararlı gazlardan,kimyasal kalıntılardan yararlı maddeler ortaya çıkarırlar yani bir nevi dönüştürücü gibi düşünebiliriz.)
***LAKTİK ASİT BAKTERİSİ (Bu bakteri fotosentez bakterilerin ve mayanın ürettiği şeker ve karbonhidratlardan laktik asit üretir.Yoğurt, turşu, kefir bu laktik asit sayesinde olur. Aynı zamanda kuvvetli bir steril edicidir. lignin selüloz gibi organik maddeleri parçalayarak doğal fermentasyonu sağlar, ortamdan zararlı nematodları uzaklaştırır.Bitkilerde kök ve boğaz çürüklüğüne yol açan mantarları yok eder.Bitkiler yararına toprağı temizler, hijyen sağlar yani )
*** MAYALAR (Salgıladıkları enzimlerle laktik asitlerin ve aktinomisetlerin büyümesi için gerekli ortamı sağlar bunlar.Onlar için takviye edici gıda gibidir diyebiliriz)
***AKTİNOMİSETLER (Bunlar yapı olarak mantarlar ile bakteriler arasında olan canlılardır. Bunların ürettiği antimikrobiyal maddeler kötü bakterileri ve zararlı mantarları bastırırlar. Çok iyi arkadaş olduğu fotosentez bakterileri ile yan yana gelip birlikte toprak kalitesini arttırırlar.)
***KÜFLER (Bunlar gözle görülebilen çok hücreli canlılar. Onları ekmek,peynir, süt üzerinde çok görürüz zaten. Tehlikelidirler misel denen kökleri içlere uzanır. Bunlar zararlı oldukları kadar yararlıdırlar da. Aspergilyus, Penicilin gibi küfler zararlı böcekleri kurtları ve kötü kokuları bastırırlar.Hızla parçaladıkları organik maddelerden esterler, alkoller,esterler, antimikrobiyel maddeler üreterek toprağı zararlı bakterilere karşı korurl
Bir arada iyi geçinen birbirlerinin yararlı etkilerini arttıran bu mikroorganizmaların , aklımda kaldığınca yararlarını yazmak istiyorum şimdi.
- Organik maddelerin bozunmasını kokuşmasını,oksidasyonunu engelleyip sağlıklı bir fermentasyona neden olur.
( Önemli olan topraktaki iyi ve kötü bakterilerin dengesi olup günümüzde bu denge iyiler aleyhine bozulmuştur maalesef ve topraklarımız resmen hastalanmıştır.Yanlış tarım yöntemleri, derin, sürüm, hibrit tohumlar ve fideler ile toprağımızı öldürüyoruz. Bizim yerelimize uyum sağlamakta zorlanan bunun için ilk elde verimi düşük ve hastalığı bol olan yapıları ile ekimi teşvik edilip arkadan toprağa verilen kimyasal gübreler,bitki hormonları ile topraklarımız güçsüzleşti, hastalık üretir oldu hepsi. Hastalık yapıcı patojenlerle doldu her yer.Tohum fide ne kadar sağlıklı olursa olsun ekildiği toprak önemli, tohumu teslim ettiğimiz ana rahmidir toprak. İşte tam da burda yararlı bakteriler giriyor devreye ve hem anneyi hem bebeği besliyorlar.)
- Toprağı biyolojik aktif maddece zengin, antioksidan oranı bol verimli bir hale getirirdikleri için toprakta hastalık yapıcı patojenleri bastırıyorlar.Organik maddeleri ayrıştırarak besinleri bitki köklerinin alabileceği forma sokuyorlar.
(Toprak altına usta birer aşçı gönderiyoruz diyebilriz buna.Topraktaki var olan fakat bitki kökünün bir türlü alamadığı bileşikleri parçalayarak bitkinin alabileceği forma sokarlar.Azot,Fosfor,potasyum gibi.Yani onlara yemek hazırlayıp tepside sunuyorlar resmen. Mesela organik maddece zengin topraklarda mikorizal mantar çoktur bu mantarlar besini çekip kendi bünyelerinden geçirerek bitki köküne enerji ve besin verirler.).
- Toprağın ani pH değişimmlerine direnç sağlayıp, koloidler yardımı ile toprağın katyon değiştirme kapasitesini arttırırlar.
(Toprağın Koloid denen kil ve humustan oluşmuş eksi kutuplu bir yapısı olduğundan artı kutuplu elementleri kendilerine çekerler. Toprakta gerekli sıcaklık ve nem varsa bu tuttuklarını toprağa bırakıp yerlerine yenilerini alırlar. Mesela yeni iki potasyum çekmişse kendine onun yerine toprağa artı kutuplu iki kalsiyumu bırakır gibi. Bu kolodial yapıda elementler gidip gelir ve bitki kökleri beslenir böylece.Toprak Ph ı düşükse toprakta hidrojen iyonları fazladır. Ph yüksek ise kolodial yapı hidrojenleri toplamış ortama potasyum,kalsiyum,magnezyum gibi elementleri toprağa bırakmış demektir.Buda toprağın katyon değiştirme kapasitesini arttırarak ani Ph değişimlerine karşı toprağı korur.)
- Toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini geliştirip kök gelişimini hızlandırır.
- Bitkinin fotosentez etkisini arttırarak daha erken meyve vermesini, çiçeklenmeyi, filizlenmeyi sağlar.
- Çevreyi korur, herkes tarafından kullanılabilir ve üretilebilir.
Bu derece yararlı sıvı gübre kokteylinin tarım dışında da pek çok kullanım alanı var.
1-Atık su ve katı atık arıtma tesislerinde.
2-Kesimhanelerde ,ahırlarda, kümeslerde kullanılır. (Kümes ve ahırlarda ki kötü kokuları giderir,
3-Bataklık ve kokmaya başlayan göl ve göletlerde.( Koku yapıcı bakterilerin etrafını sarıp onları etkisiz hale getiriyor)
4-Kimyasal kirliliğe uğramış topraklarda (Topraktaki kötü bakterileri ortamdan uzakaştırıyor.)
5-Kanalizasyon ve pis su giderlerinde. ( EM mikrofilm tabaka oluşturup borularda tutunmuş olan yağ ve kirleri yok edip gaz oluşumunu kötü kokularını yok eder.)
6-Evsel atıkların değerlendirilmesinde. ( Evsel atıkların kompost olarak değerlendirilmesinde organik atıkları EM içeren malzeme ile karıştırıp hava geçirmez bir ortamda beklettiğimizde çöp turşusu dediğimiz Bokaşi’ yi elde ederiz.)
5-Tohum ekiminde. ( Ekmeden önce tohumları % 1 seyreltilmiş EM içinde bekletirsek tohumun çimlenmesi hızlanır,hastalıklara karşı dirençli olur,büyümeye yardımcı olur.Çözelti içinde tohumun bir iki saat bekletilmesi ve nemli iken ekilmesi gerekir.)
Ayrıca şunları da yazayım önemli çünkü.
**** Toprağa uygularken zemin mutlaka ıslak olmalı.
**** EM uygulaması kapalı havalarda, sabah erken veya akşamüstü yapılmalı. Bakteriler güneş ışığında ölebilirler çünkü.Kullanılan su klorlu olmamalı kesinlikle
**** Yapraktan uygulanacaksa kullanılan ekipmanlar ile daha önce zehir atılmamış olması gerekir. Böyle bir şey olmuşsa ya yenisi alınmalı veya sıvı sabunla defalarca yıkanmalıdır.
**** Bitkiye daha önce zehir atmışsanız onun üstüne bakteri atmayı nız, hepsi ölür çünkü. En az 15 gün beklemeniz gerekir.
**** Fazla kullanmanın zararı yoktur doğaldır çünkü.15 günde bir atılmasının zararı yoktur. Bir dönüm toprak için 200-300 litre suya bir litre EM kullanmak iyi olur .Toprağın önceden sulanmış olması gerekir.
Başta da dediğim gibi eksiklerim olabilir yorumlar kısmında katkı sunarak bunu giderecek kişilere şimdiden teşekkür ediyorum. Senelerdir bahçemizi bununla yıkıyor gibiyiz biz.Çok sayıda ki tecrübe ve gözlemlerimize dayanarak bu konuda fikir yürütme yetkisine sahip olduğumuzu düşündüm birazda.
Kalın sağlıcakla.
Çok şahane bir yazıydı teşekkürler. Biz de zeytinlerimizi kullanmaya başladık geçen bahardan itibaren. Başka kullanım alanlarıyla ilgili çok aydınlatıcı oldu yazınız. Evde nasıl yapılacağını da anlatacağım demişsiniz, heyecanla bekliyorum. İnşallah haberim olur. İyi ki varsınız, bilgi paylaşıldıkça değerlenir.
Vicdan hanım çok güzel anlatmışsınız teşekkürler. Biz yukarda bahsettiğiniz gibi ahır ve kümeste kullanıyoruz kesinlikle çok işe yarıyor hiç kötü koku oluşmuyor. Bu sene sebzelerde de kullanmaya başlayacağız.
Biraz geç oldu ancak nasıl üretileceğini anlattım dilim döndüğünce okumuşsunuzdu rumarım.
Aklın yolu bir Selma Hanımcım.Aynı dili konuşmak çok zevkli.
EM, nasıl yapılır
Yeni ekledim bu bilgiyi Nusret Bey. Görmüşsünüzdür sanırım.